Adaptec iSA1500 Storage Array Review

Liksom de varken ägg, är Adaptecs iSA1500 Storage Array bra i delar. De goda delarna är terabyte lagringsutrymme på detta iSCSI apparat som kan lyftas upp och delas mellan flera servrar som är anslutna till en vanlig Ethernet-nätverk. Läggas till som det finns hårdvarubaserad RAID skydd, förmågan att ta flera point-in-time ögonblicksbilder och tilldela extra kapacitet i farten. Inte så bra delar, dock komplexiteten i lösningen och extra hårdvara behövs för att matcha prestandan från en konventionell Fibre Channel SAN.

När det gäller hårdvara iSA1500 själva verket är en 1U rackmonterad server baserad på en Super moderkort utrustat med en 1.6GHz Intel Xeon-processor och 1 GB minne. Fyra hot-swap 250GB Maxtor SATA-diskar ger lagringsutrymme, kabel till en Adaptec 4-portars 2410SA kontrollerkort som lägger till stöd för RAID-nivåerna 0,1,5 och 10. Ett par Gigabit Ethernet-portar ansluter apparaten till nätet med en separat 10 / 100Mbps Ethernet-styrenhet för ledningen.

Med sin robusta Linux-baserat operativsystem, de iSA1500 stövlar tillräckligt snabbt men inställnings därefter är något lång och inblandade. Till att börja med måste man tilldela lämpliga IP-adresser med hjälp av en lokal terminal och seriell port CLI (Command Line Interface) och kan fortsätta med detta om du vill. Men de flesta användare föredrar Adaptecs webbaserade Storage Manager-konsolen, som kan installeras på en Windows-värd och fjärråtkomst via en webbläsare.

Tyvärr, innan Storage Manager kan installeras måste du hämta och installera Microsofts iSCSI initiator och, om du kör Windows 2000, en kommandorad verktyg som heter Diskpart. Dessutom, eftersom iSCSI delar data på blocknivå snarare än fil efter fil, (som med Network Attached Storage eller NAS), iSCSI initiator och ett Adaptec agent har också lastas på varje server eller arbetsstation som kräver tillgång till iSA1500 lagring.

Det tog oss ett tag att samla all denna programvara tillsammans och få den installerad, och det slutade inte där. Vi hade då att tilldela diskarna till en eller flera bassänger och dela upp dessa i separata iSCSI-mål som i slutändan blev enskilda volymer i vårt nätverk test-servrar. När det var gjort, men de iSCSI-mål skulle kunna behandlas som om de vore lokala diskar med den extra fördelen att de var lätta att expandera i storlek. De senare stadierna av utbyggnaden kan också automatiseras, och det tar bara några sekunder att ta bilder som kan användas för både backup och att återställa förlorad data mycket snabbt.

Totala prestanda är svårt att mäta på en produkt som denna. En begränsande faktor är användningen av SATA-hårddiskar, som är billigare än SCSI men inte riktigt lika snabbt. En annan är nätverkets bandbredd, och ytterligare en annan hastighet processor (er) på värdservern. I själva verket, för maximal genomströmning är det bäst att installera en särskild adapter, såsom Adaptecs 7211C (ca £ 350 ex. Moms), att avlasta IP och iSCSI förädling. På samma sätt är en dedikerad gigabit-nätverk för iSCSI-lagring rekommenderas, både för maximal genomströmning och att begränsa effekterna på LAN bandbredd.

Som sagt, vi uppnått goda resultat på vårt testnätverk: även med en åldrande Pentium III-baserad server och en enda 10 / 100Mbps Ethernet-adapter, det iSA1500 utanför utfört lokala SCSI-diskar. Förbättringen på en mer kapabel dubbel Xeon server var mindre markerad dock utan en särskild iSCSI-adapter vi inte kunde få nära genomströmnings nivåer av en Fibre Channel SAN.

Fortfarande, utan behov av särskild nätverk hårdvara är iSA1500 mycket billigare att distribuera än en Fibre Channel SAN och för dem som är beredda att arbeta igenom de installationsproblem, är värt att överväga som ett sätt att ge imponerande snabb och mycket flexibel delat nätverk lagring.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator