AUSTAR, Foxtel affär kan skapa monopol

Sammanslagningen av Foxtel och AUSTAR kommer att ge Telstra en orättvis fördel på telemarknaden och de företag som bildas för att monopolisera tecknings TV-marknaden, enligt den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC).

I ett meddelande om frågor (PDF) som publiceras i dag, sade ACCC att om den föreslagna $ 2,5 miljoner fusion går framåt, skulle Telstra kunna använda sin 50-procentiga aktieinnehav i Foxtel att få en orättvis fördel på telemarknaden genom att medföljande innehåll tjänster som andra leverantörer inte kunde. Det noterade att Telstra redan levererar Foxtel tjänster som en del av telekommunikations buntar.

leverantörer telekommunikation och internetleverantörer (ISP) har tidigare indikerat att kunna erbjuda paketerade tjänster som fast telefoni, bredband och TV skulle vara en viktig fråga som National Broadband Network (NBN) rullas ut.

Optus är en leverantör som redan har uttryckt sin oro, med sin chef för regulatoriska frågor Andrew Sheridan tidigare anger att fusionen kan få negativa konsekvenser för konkurrensen på NBN, och ber ACCC att undersöka.

ACCC verkar ha tagit dessa frågor i beaktande, med sitt uttalande av frågor som säger att “andra leverantörer och ISP telekommunikation är oroade över att eftersom de saknar företags- eller affärsförbindelser till betal-TV leverantörer av betydande omfattning, kommer de att vara i underläge i förhållande till Telstra i att kunna förse konsumenterna med ett paket av tjänster “.

Just nu, AUSTAR och Foxtel är de två största prenumerations TV-leverantörer i Australien. ACCC indikerade att koncentrationen i huvudsak skulle skapa ett monopol på betal-TV marknaden och öka inträdeshinder för potentiella konkurrenter. Dessutom skulle det minska någon konkurrerande makt att mindre leverantörer kan ha, genom att använda sin tyngd för att fastställa exklusivitet till innehållet.

AUSTAR har noterat ACCC uttalande, och har sagt att även om det har åtagit sig att utföra fusionen kommer att fortsätta att arbeta med kommissionen och andra berörda myndigheter och lagstiftare att lösa dessa frågor.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata