Australiska regeringen undersöker mobil torn finansieringsalternativ

Statssekreterare vid minister Paul Fletcher har kallat för återkoppling industrin på ett antal av de föreslagna finansieringsmodeller för hur regeringen bör investera AU $ 100.000.000 för att förbättra mobiltäckning i Australien.

Som en del av koalitionens valkampanjen partiet lovade AU $ 80.000.000 för ett mobilt nätutbyggnad för att förbättra mobiltäckning längs transportleder, regionala städer och platser utsatta för naturkatastrofer, med en annan AU $ 20.000.000 tillägnad en mobil svart fläck program tittar på platser med hög säsongsmässiga efterfrågan.

Igår släppte Fletcher ett diskussionsunderlag tittar på alternativen för hur man bäst att investera denna finansiering. Det fanns tre förslag för att finansiera expansionen nätverksprogrammet: En enda telekomföretag att plockas att rulla ut hela programmet, operatörer budgivning för föreslagna nya basstationer, eller en leverantör bygga hela nätverket, och antingen tillåta mobila företag att bygga sin egen utrustning på basstationerna eller ströva på leverantörens nätverk.

För AU $ 20.000.000 för svarta fläckar, är regeringen först bestämma en lista över platser som har dålig eller ingen mobiltäckning. När tornen byggs som en del av AU $ 80 miljardersprogram tillkännages, kommer regeringen kräver lokala samhällen att berätta regeringen platsen där de skulle vilja torn som ska byggas.

Regeringen kommer då begära in intresseanmälningar från telekombranschen att bygga ut torn i de specifika platser.

Enligt förslaget måste alla basstationer vara öppet tillträde för alla operatörer, har tillräcklig kapacitet i backhaul, och vara tillgänglig till ett pris som återspeglar de offentliga investeringarna i programmet, enligt diskussionsunderlag.

Regeringen har också bett om synpunkter på huruvida öppnande NBN Co torn byggda för fasta trådlösa nätverk också skulle gynna mobila operatörer. Det sade att även om NBN Co hade ingått avtal med ett antal operatörer att dela torn utrymme, det hade inte tidigare ombetts att fundera på hur det skulle kunna förbättra mobiltäckning för operatörer.

Detta kommer sannolikt att vara ett viktigt fokus för inkommande NBN Co vd Bill Morrow, som berättade journalister förra veckan att han planerar på att ta hans förslag för NBN Co att förbättra mobil torn backhaul till företaget när han är klar med Vodafone Australien i början av nästa år.

Fletcher sade i ett uttalande att regeringen är angelägen om att höra feedback, inte bara från operatörer, men också från de samhällen som skulle påverkas av en förbättring av mobila tjänster.

“Regeringen är angelägen om att höra från mobiloperatörer telefon och andra deltagare industrin och från andra nivåer – men också från invånare och samhällsledare i yttre storstads, regionala och avlägsna samhällen runt Australien”, sade han.

Vi vill driva dessa pengar så långt det bara går, vilket innebär att maximera konkurrens spänning mellan budgivare. Vi vill också se till att detta program inte bara ökar mobiltäckning, men också stimulerar konkurrensen i regionala och avlägsna mobil kommunikation.

Regeringen accepterar synpunkter på diskussionsunderlaget förrän 28 februari 2014.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata