De mest populära slutanvändare Linux-distributioner är …

Ta en andra och tänka på slutanvändaren Linux. Nu gissa: Vilken är den mest populära av alla?

Om du är en lång tid Linuxanvändare, är chansen att du gissade Ubuntu, Mint, Debian eller Fedora.

Du skulle vara fel.

De mest populära slutanvändaren Linux, utan några frågor, är Android. År 2014, Gartner uppskattar att det kommer att finnas en miljard Android-surfplattor och smartphones som såldes under året. Gartner förutspår att enbart fler Android-enheter kommer att leverera än alla Apple och Microsoft drivna enheter kombineras ..

Datortillverkare plötsligt besatt av att sätta en smartphone operativsystem på datorer. Här är varför det inte kan vara en sådan galen idé.

Ja, är Android Linux. Det var alltid Linux. Det fanns skillnader på en gång, men Android återvände officiellt Linux familj i mars 2012.

OK, så vad tror du är den näst mest populära Linux? Detta är svårare. Det finns inga användbara Desktop Linux undersökningar.

Det närmaste vi kan komma är DistroWatch Sons sida Hit rankning. DistroWatch är master Linux spårning plats för stationära Linux användardata och nyheter. Men eftersom DistroWatch platschefer själva skriva, “The DistroWatch Page Hit Ranking statistik är lättsam sätt att mäta populariteten av Linux-distributioner och andra fria operativsystem bland besökarna på denna webbplats. De korrelerar varken användning eller kvalitet och bör inte användas för att mäta marknadsandelen för distributioner. de visar helt enkelt hur många gånger en distributions sida på DistroWatch.com var nås varje dag, inget mer. ”

Trots detta är det närmaste vi har till ett sätt att mäta som Linux operativsystem är heta och vilka som inte är det. Så finner jag det förvånande att vad jag anser vara den näst mest populära slutanvändaren Linux inte dyker upp på DistroWatch alls.

Ändå är mitt val för den näst mest möjliga Linux …

Googles Chrome OS.

Ja, Chrome OS är också Linux. Det är Linux som använder Googles Chrome webbläsare som sin viktigaste gränssnittet.

Android raketer och iOS vinster, medan Windows dips, Google satt till tredubbla antalet butiker som säljer Chromebook hela världen, Amazons bäst säljande laptop inte köra Windows eller Mac OS, körs Linux; Chromebook: smyga in i ett hem nära dig, Mint 15: dagens bästa Linux (Review)

Bärbara datorer, snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötas, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, bärbara datorer, Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator ; Bärbara datorer, ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet

Vi vet inte hur många kopior av Chrome OS – eller för att vara mer exakt hur många Chromebooks kör Chrome OS – är ute. Chromebook s siffror är förvirrande.

Med alla från Linux främsta experter till Amazon köpare prisa det, jag måste tänka att Chrome OS är nu den mest populära skrivbordet Linux för alla.

Vince Vizzaccaro, EVP för marknadsföring och strategiska allianser för NetApplications s NetMarketShare (platsen oftast citerade för operativsystem och webbläsare popularitet), berättade att de mäter Chromebook användning, men det har inte passerat 0,1 procent på någon marknad, så det inte dyker upp i våra rapporter. “som mest sade Vizzaccro, det ringde upp till en minut,” 0,02 procent användning.

Samtidigt, Amazons mest sålda laptop sedan januari 2013 har Samsungs low-end, ARM-drivna Chromebook. Idag den 24 juni 2013 är det $ 249 Samsung Chromebook fortfarande Amazons mest sålda dator.

Förutom Samsung, många andra PC leverantörer nu stöd Chrome OS,. Acer, HP, Lenovo, och Google, med sin egen high-end, Chromebook Pixel, alla har modeller på marknaden.

Det blir så att du kan hitta Chromebook överallt,. Best Buy, Office Depot, Office Max, Fry: s och Tigerdirect är alla antingen redan säljer Chromebooks eller blir sommarens slut. Acer är även sälja sin $ 199, C710-2856 Chromebook på Walmart, USA: s favorit köpcentret.

Någon, många någons måste vara att köpa Chromebook eller så många leverantörer inte skulle utöka den. Förinstallerade desktop Linux från stora dator OEM först dök upp i maj 2007 då Dell backas Ubuntu, men det har alltid varit en liten marknad. Även på höjden av Linux netbook vurm i slutet av 2008, minns jag inte ser så mycket stöd för Linux-datorer.

Det är inte bara Joe och Jane Användar letar efter en billig bärbar dator,. Linus Torvalds, Linux grundare, älskar Chromebook Pixel, även om han kör Fedora istället för Chrome OS på det.

Chrome OS har sitt stöd bland Linux kungligheter. Greg Kroah-Hartman, en topp Linux-kärnan utvecklare, skrev nyligen i Chromebook Pixel att medan han har problem med det, “Min dag-jobb (Linux-kärnan arbete) innebär att jag inte kan använda Chrome OS som jag inte kan ändra kärnan, men nästan alla andra kan använda Chrome OS, särskilt om ditt företag använder Google Apps för e-post och liknande. Chrome OS är riktigt bra, jag gillar det, och jag tror att det är rätt väg att gå för en stor del av bärbara datorer . Min dotter frågar varje vecka om jag är beredd att ge den bärbara datorn till henne att installera Chrome OS på det, eftersom det är hennes skrivbord val, och denna laptop kör det bättre än något jag har sett. ”

Med alla från Linux främsta experter till Amazon köpare prisa det, jag måste tänka att Chrome OS är nu den mest populära skrivbordet Linux för alla.

När det gäller “traditionella” Linux, den nuvarande DistroWatch listan från femte plats till första, lyder så här: Fedora, Debian, Mageia, Ubuntu och Mint.

Den enda överraskningen på listan är Mageia, som är en Mandriva gaffel som jag har ärligt talat aldrig sett någon användning. Kanske är jag bara inte umgås med rätt publik.

Personligen min egen topp Linux-distributioner spegla listan över de mest populära. Jag använder Android på mina tabletter och min smartphone, Chrome OS på en Chromebook Pixel, och Mint på min Dell skrivbordet och mina Lenovo ThinkPad.

 Berättelser

Snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötning

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet