Det är fem FTTN NBN kunder ner över 11 miljoner att gå

Inte alltför långt från hörnet av Britannia Street och Trafalgar Avenue, i kust NSW staden Umina Beach, NSW, är fiber-to-the-nod (FTTN) skåp som har blivit patient Zero Malcolm Turnbull s förnyade National Broadband Network (NBN).

Som en viral utbrott från denna anspråkslös hörnet installationen kommer att sprida den teknik som Turnbull har tillbringat de senaste fyra åren att försöka övertyga landet är en bättre och billigare alternativ än den tidigare regeringens fiber-to-the-lokaler (FTTP) plan.

Men även när, konfetti sveps upp och Telstra bosätter sig i till första tråd upp fler hus runt den tysta korsning – modig av villkoren för en, så kallad prövning, med regeringen som kommer att se den rulla ut runt 1000 så skåp i än så länge oanmälda tidsramar – det är värt att överväga den verkliga kostnaden för genomförandet av denna teknik.

Det kan inte vara en mer uppenbar hänvisning till koalitionens kärlek allt brittisk att den första FTTN nod i Australiens uppfräschade NBN skulle placeras på en sådan Anglophonic tidpunkt, eftersom Turnbull har upprepade gånger och kraftfullt arbetat för att replikera erfarenhet av brittiska ex-monopolist BT att utvidga kapaciteten hos sitt monopol lokalnät med VDSL2-teknik.

Att VDSL2 verk har aldrig varit i fråga, även om Turnbull har tillbringat en stor del av sina många tv-framträdanden att försöka övertyga retade väljare att det är på något sätt motsvarar fiber. Det är inte, men det är bättre än ADSL – under de rätta omständigheterna.

Att det fungerade bra, som det tycktes göra i B-roll film med Turnbull ganska frågande satt och stirrade på en Speed ​​skärmen som om att säga “Detta är vad hela min politiska karriär bygger på?”, Är ett gott tecken att tekniskt åtminstone, är regeringen inte styra bredband mot en fullständig teknisk katastrof – även om det fortfarande är så begränsad teknisk som någonsin, och Turnbull har fortfarande inte klar någon form av sammanhängande framtida expansion politik.

Vad stor uppmärksamhet lanseringen gjorde dock adress – inte heller har Turnbull – är det faktum att leverera detta sedan länge utlovade resultatet tvingar den nya regeringen att linda tillbaka telekombranschen till 1997, när en mängd förmodade infrastruktur konkurrenter räknade ner dagarna tills massiv lagändring skulle befria landet av dess förkrossande dominans av Telstra.

Den målmedvetna och ofta desperat försök att brottas kontroll av Australiens bredbands framtid bort från Telstra har dött en snabb och smärtsam död – ersätts med en rad koppleri beslut som har lämnat resten av telekombranschen i armar och ifrågasätta deras roll i koalitionens nya telekom Order.

Sjutton år senare, har målmedvetna och ofta desperat försök att brottas kontroll av Australiens bredbands framtid bort från Telstra dog en snabb och smärtsam död – ersätts med en rad koppleri beslut som har lämnat resten av telekombranschen i armar och ifrågasätta deras roll i koalitionens nya telekom Order.

Uttalanden från NBN Co vd Bill Morrow, gjort till synes för att mildra branschen, gjorde ingenting sådant. Bara för att andra än Telstra företag kommer att ges kontrakt att bygga NBN, som Morrow lovade (som om leverantören mångfald inte redan en befäst principen om offentlig upphandling), betyder inte att den resulterande infrastrukturen kommer att drivas med den typ av flexibilitet, som föreslogs av arkitekterna konkurrenspolitiska tillbaka på 1990-talet.

Den visionen baserades på idéer om fri och öppen tillgång till konkurrerande infrastruktur, en tävling vakthund som aggressivt övervakas och åtgärdas de förväntade monopol övergrepp som Telstra hade varnats av, och en utvecklingspolitik bransch som skulle, var det på något sätt trodde tillåta konkurrerande organisationer att bygga blomstrande företag på drägg som Telstra Partihandel kvar när detaljhandels arm hade lite ledig kapacitet för att sälja.

Bristerna i denna modell är uppenbara från ett enkelt faktum: Telstra har haft planer på att bygga FTTN under större delen av det senaste årtiondet, men har inte brytt sig om att göra det eftersom (a) det hade ingen anledning att göra det, och (b) det inte behövde göra det. När regeringen försökte tvinga punkt genom att bygga FTTN på öppet anbudsförfarande beslutade Telstra en helt acceptabel alternativ var att, kasta en bomb i upphandlingsprocessen, luta dig tillbaka, häll sig en kollektiv drink och titta på nedfallet.

Det var när den tidigare Labor regeringen hotade Telstra med begränsning av tillgång till mobila spektrum och en inverkan av sin HFC Internet-företag, att Telstra faktiskt satte sig upp och lyssnade. En ofta och needfully krigiska Stephen Conroy drog företaget till bordet och låsta dörrar tills den kunde arbeta fram en policy som skulle leda till bättre resultat än vad Telstra omhändertagna att leverera.

Dessa hot är inte längre föreligger: Enligt den nya regeringen, har konkurrensen ersatts med kowtowing (på regeringens del denna gång), och vad Turnbull lovade skulle vara en trivsam och kortvarig omförhandling drar på med något slut i sikte – och ingen levereras men en icke-bindande och parentes förmodade engagemang för Telstra att sälja regeringen ett nätverk har ingen verksamhet att köpa.

Utan bredare frågor besvarade och en riktig vision av en Telstra fria framtid på något sätt klarlagd, är Turnbull egen NBN vision wan och omogen som Labor egen utrullning var fem år sedan, när koalitionen hånfullt kallad NBN Co som driver ett nätverk med mer anställda än kunder.

På vilka grunder den nuvarande regeringen anser att det är plötsligt klokt att köpa Telstra nätverk – särskilt när NBN Co avråds det, och när även den nuvarande ministern nyligen en kampanj på laissez-faire filosofi att regeringen har ingen verksamhet att äga infrastruktur – vi får aldrig helt grok, bortsett från att förstå att det är den mest ändamålsenliga medel till koalitionens halta, kortsiktigt, och oinspirerande politik slut.

Med Telstra nu bemyndigande från regeringens desperat önskan att bevisa det var rätt genom att inte genomföra FTTP, är det tydligt att vi är fortfarande en mycket längre från en klar bredband framtid än även de boende i Umina engelska Quarter kan uppskatta.

Turnbull är fortfarande instabil och undvikande när det gäller de finare detaljerna i hans bredare telekommunikationspolitik, och kommer sannolikt att göra så tills Vertigan kostnads-nyttoanalys (CBA) är arv att validera CBA mindre strategi längs vilken Turnbull har lett oss . Han har inte tjuv, han kommer att säga, men helt enkelt handlat på det uppenbara och oundvikliga sanningen att Vertigan har klarlagts.

Räkna med att CBA att landa vilken dag som helst, nu när Turnbull kan skryta med att ha en handfull kunder som använder FTTN teknik, om det inte blint prisa fördelarna med FTTN över varje annat alternativ, kommer jag och många andra bedömare stå i kö för stora platefuls av stuvad kråka. Men utan den bredare frågor besvarade och en riktig vision av en Telstra fria framtid på något sätt klarlagd, är Turnbull egen NBN vision wan och omogen som Labor egen utrullning var fem år sedan, när koalitionen hånfullt kallad NBN Co som driver ett nätverk med ; fler anställda än kunder.

Skon är på den andra foten nu och Turnbull s skosnören fortfarande hopbundna. De kommande månaderna kommer att vara avgörande för att avgöra om han verkligen kan leverera på sina många löften – eller om Telstra, nu på något sätt ansvarar för att bygga vad som kommer att vara dess största konkurrent och inför inga påföljder om det drar ut denna utbyggnad i snigelfart, kan slutligen lita på att leverera bredband det tänkt men hyllan ett decennium sedan.

Vad tror du? Är anslutningen av de första FTTN kunder ett steg framåt, eller början till slutet?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata