Fairfax VD Prem Watsa kan lämna anbud för BlackBerry

Prem Watsa är vd för BlackBerry största aktieägare, Fairfax Financial, som är både ett försäkringsholdingföretag och sin egen investeringsinstrument.

Med en 10-procentig andel i telefonen maker, Watsa avgick från BlackBerry ombord på måndag som citerar en intressekonflikt eftersom företaget såg ut att utforska dess möjligheter. Detta ställer in ett eventuellt drag av honom att höja sina andelar i företaget som han hade i det förflutna kallas en “kanadensisk framgångssaga”, ett bra köp, och troligen en vändning historia, enligt The Times of India.

Watsa, föddes i Hyderabad, och nu ofta döpt till “Warren Buffett” i Kanada, där han nu är baserad, tack vare några av hans skarpsinniga placeringar inklusive spel på den högra sidan av bolånekrisen USA.

Bakom kulisserna, det skulle definitivt vara en hel del granskning och ögon på BlackBerry, för att sälja av divisioner eller teknik till en eller flera olika företag. Nedläggningen av Kanadas sista telekomjätten, Nortel, är fortfarande färskt i medvetandet hos många kanadensare, särskilt de som förlorade pensionsplaner. Titta på Nortel säljs av bit för bit på värden under vad de efterfrågar inte sitta bra med många i Kanada.

När det gäller, BlackBerry, har jag alltid varit en stark anhängare av sina produkter och tjänster, även om de är nu fjärde plats när det gäller smartphones, bakom Google Android och Apple iPhone produkter. Det har också förekommit spekulationer om huruvida den kanadensiska regeringen själv skulle komma till BlackBerry undsättning, i huvudsak räddar dem ut på 11: e timme.

Även om det inte finns någon officiell ståndpunkt i denna ställning, finns det en anledning till varför den kanadensiska regeringen inte heller kan titta BlackBerry blekna helt enkelt bort som Nortel gjorde. Majoriteten av den kanadensiska regeringen och militära tjänstemän använder BlackBerry-produkter runt om i världen. Att förlora BlackBerry skulle väsentligt lamslå sina “egna” kommunikationslinjer. Förutom Kanada, andra regeringar också använda BlackBerry-produkter och tjänster, och de gör skulle påverkas. Slutligen finns det naturligtvis stora abonnenter runt om i världen.

Intressant nog har BlackBerry abonnenter ökat inom områden som södra och Sydostasien, och särskilt i Afrika. Visst, de har förlorat kunder och abonnenter i traditionella områden såsom Nordamerika och Europa, men abonnenterna att kompensera för skillnaden.

Dessutom har BlackBerry också uppfyllt begäran från den indiska regeringen att, inrätta en säker server i Mumbai, för att indiska underrättelsetjänster och myndigheter att övervaka och avlyssna kommunikation. Det var en enorm tumult om detta nästan tre år sedan, men så småningom BlackBerry gav, när den indiska regeringen hotade att avstängning sina tjänster.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Med allt som BlackBerry har investerat i resurser, förutom att lansera nya enheter i år, kommer någon troligen pickup BlackBerry till ett rimligt marknadsvärde. Kanske Prem Watsa blir ett.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell