Intel vs. AMD är fortfarande inte en rättvis kamp

Det finns fler hinder för AMDs förmåga att penetrera marknaden med sin Opteron-processorer och Intel är inte ett fel den här gången. I ett tidigare blogginlägg på AMD-Intel uppgörelse tog jag upp ett exempel på en typ av oförenlighet som föreligger mellan de två CPU tillverkare som inte omfattas av uppgörelsen – live-migrering av virtuella maskiner. Det finns mer att denna historia.

Idag kan virtuella infrastrukturförvaltare inte leva migrera server bilder från en Intel-baserad server till en AMD-baserad server och tillbaka. Anledningen är inte på grund av Intel blockerar AMD, men att det krävs speciell programvara för att uppnå. Programmet ger ett lager av abstraktion och översättning från de specifika CPU instruktioner som skiljer sig mellan de två CPU-typer (detta gäller även olika CPU-typer från samma leverantör, BTW). De flesta hypervisorer och virtuella maskiner kontrollera vilken CPU typ de körs på endast vid uppstart och därmed bli ganska skakig när direktmigrering flyttar dem till en annan processortypen. AMD har publicerat en vitbok med uppgifter detta och har gjort sin del genom att bygga och tillhandahålla denna programvara men hypervisor leverantörer har inte lagt denna programvara för sina distributioner. Tills de gör det, kommer AMD att förbli utestängda från många virtuella miljöer.

Man skulle kunna tro att den omstridda (och stridslysten) typ av CPU marknaden som hypervisor leverantörer vill hålla sig borta från denna striden och vill så stor marknad tillgänglig för dem som möjligt. Det visade sig, är svaret inte så enkelt och kommer ner till vanliga ISV oro som kretsar kring en ny funktion som de kan lägga till – affärs motivering.

Vi talade med Citrix, flaggan bärare av öppen källkod XenServer, Red Hat, som driver den alternativa öppen källkod hypervisor, KVM, Microsoft och VMware. Svaret från varje var relativt konsekvent: det finns inte tillräckligt med efterfrågan på marknaden för att detta ska motivera bekostnad av kvalificerade programvaran.

En Citrix talesman sade, “Ärligt talat, har vi inte ombetts för detta genom att någon – kunder tenderar att ha relativt homogena server utrullningar.” Ingen överraskning. När hypervisor kan bara göra live-migrering inom en homogen server familj, varför skulle du rulla ut något annat? Låter som en självuppfyllande profetia. Men Citrix tillade: “Det är högt på vår prioriteringslista.”

Red Hat erkände åtminstone viss efterfrågan på marknaden för detta. AMD och Red Hat postat en video som visar denna förmåga till YouTube i november 2008. Red Hats talesman sade att denna kod fortfarande utvecklas och karakteriseras den som “ingenstans nära för produktion användning.” Och även om Red Hat började kvalitetssäkringsprocessen på detta program i dag, skulle det vara “6 – 12 månader” innan detta kan läggas till sin officiella KVM distribution.

Microsoft och VMware ekade dessa kommentarer.

VMware tillade att detta inte är en enkel QA övning. Som marknadsledare inom virtualisering deras huvudmål är att förstärka företagets beredskap servervirtualisering genom att bevisa att det är redo för verksamhetskritiska arbetsbelastningar och levererar hög feltolerans. Detta högre stapel innebär mer hörn fall som måste testas och heterogena direktmigrering lägger bara en annan riskfaktor. “Det sista vi vill ska hända är ett allvarligt fel över [CPU] instruktionsuppsättningar som resulterar i ett avbrott för kunden”, en VMware talesman anges.

Virtualisering, VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter, Cloud, VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag, datacenter, Nutanix köper PernixData, Calm.io i ett försök att stärka sin moln ambitioner, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

Att ta itu med tekniska sidan, VMware sa att det kommer att ta en trevägs partnerskap mellan det, AMD och Intel gemensamt testa, kvalificerade, och sedan stödja denna lösning. Ett sådant partnerskap är säkert möjligt, skulle det vara liknande de ansträngningar gemensamma integrations av Microsoft och Novell för att säkerställa Linux och Windows integration.

Den större frågan, kan dock vara affärs motivering. Som alla ISV kommer att berätta de har betydligt fler förfrågningar om nya funktioner, integrationer, och lösnings certifieringar än de gör resurser och tid och därmed måste prioritera dessa insatser mot ett företag motivering. De måste se till att kunderna vill ha det och hur mycket större en marknad de kommer att kunna ta itu med genom att göra detta arbete. Och med de flesta företag att distribuera homogen infrastruktur för sina virtuella miljöer, gör det tvär CPU certifiering en tuff sälja.

Allt detta gör utmaningen ser mycket ut som en kyckling och ägg situation för AMD. Det kan inte öka sin marknadsandel i virtuella miljöer utan denna programvara kvalificerad och tillgänglig från hypervisor leverantörer, och det kan inte få dem att kvalificera utan marknadsandel motivering. AMD skulle kunna köpa sin väg till dessa ISV “prioriteringslistor men som VMware sagt, det är rådande oro för att om det inte är en trevägs insats med AMD och Intel både på deras bord, sannolikheten för framgång skulle kraftigt minskat. Klart en sådan insats skulle vara i AMD: s bästa intresse, svårt att se hur Intel skulle se det som en sådan. Och en källa föreslog att föra Intel bordet kan vara en mycket lång ordning med tanke på mängden pengar som det är redan förbrukat blidka AMD, “… naturligtvis, det finns en viss annan chip leverantör som sannolikt kommer att ha en åsikt i frågan, så vi ‘re piggy-in-the-middle ”

AMD planerar under 2010 för att ytterligare stärka sin server CPU och moderkort kapacitet genom att öka minnesbandbredden per kärna ytterligare och att öka kärnräkningen per CPU. Dessa förbättringar verkar väl lämpade för virtuella miljöer, men kommer det att finnas en adresserbar marknad för dem?

Vad är din åsikt? Skulle virtualisering leverantörer anpassa sina prioriteringar så att du har CPU val? Klart de behöver höra från dig i denna fråga i syfte att anpassa sina prioriteringar.

VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter

VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag

Nutanix köper PernixData, Calm.io i ett försök att stärka sin moln ambitioner

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys