Kommer Telstra driva separation eller ACCC?

Du kanske minns scenen i Monty Pythons Meningen med livet där en man, dömd för något brott eller annan, ges möjlighet att plocka hjälp av sin egen död – och hamnar jagad av flera dussin topless, hjälm bär kvinnor över ett fält och från en klippa, där han rasar till hans död.

Att döma av reaktionen till dess första strukturell separation företag (SSU) dokument, verkar det som Telstra försöker skriva sin egen väg till separation i en liknande hedonistisk stil. Med tanke på en enkel hemuppgift – komma med sitt eget förslag till strukturellt separera sin verksamhet – det kan inte riktigt vara förvånande för någon att företaget kom med en process som visade sig vara så fullständigt lätt beröring som sina konkurrenter var chomping på bit att misskreditera den som “ett minimum” inom vad verkade minuter efter dess release.

Låta Telstra diktera villkoren för dess separation är bunden att avsluta i frustration, även om det fortfarande jagade mot klippan. (Skärmdump från Monty Python ‘s Life of Brian David braue / webbplatsen Australien)

Naturligtvis är det ett absolut minimum, Telstra vill inte skynda dess separation något mer än det behöver, och har redan undvek att kulan för många, många år längre än man kunde ha väntat. Oavsett om du tillskriver detta till förändringar i ledningen, distraktioner som orsakas av NBN och alla dess reglerande glans eller en anemisk australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC), tecknen är att Telstra kan närmar sig kanten av sin egen klippa.

Frågan är dock om det kan gro vingar i sista stund och segla iväg i solnedgången. ACCC, utsedd som en förespråkare för konkurrens i hund äter hund telekomsektorn, har ofta förlöjligade som en tandlös tiger som inte kunde göra mycket mer än att utfärda hotfulla pressmeddelanden notering alla de otäcka saker som det skulle göra om Telstra inte lära hur man beter sig. Långa, händelselösa utredningar och hot om skatte straff som uppgick till avrundningsfel på Telstras balansräkningar, drog ut på tiden och som Telstra höll på att dra ut vad som borde ha varit oundviklig, men bara var inte.

ACCC godkännande av [Telstras] separations planer hänger på hur angelägna är att omstrukturera sitt dokument – men förväntar sig att röra sig snabbt på detta område skulle vara som att be vår Monty Python huvudpersonen att inte ens vända en perve medan han kör mot klippan .

Som Telstra har visat gång på gång, Telstra flyttar på Telstras egen tid. Dess förmåga att hålla resten av branschen, och regeringen har väntar varit enastående, och kan kopplas till de förseningar som har plågat NBN under hela året. Men med ACCC sken redo att öka sin aggressivitet i att reglera en sektor som inte har alltid varit aktiv om att reglera sig själv – blottar sina tänder på Optus över sin vilseledande bredband reklam ompröva Telstra utbyte undantag vrida sina händer om NBN Co-Telstra trådlös konkurrensförbud och hotar upplopp agera om kundservice inte förbättras – frågan på allas läppar är: hur kommer allt detta att påverka NBN?

Observatörer var långt ifrån överens om huruvida ACCC s knockback av Telstra förslag var sämre nyheter för Telstra, NBN, ACCC eller Julia Gillard problem drabbade regering. Goldman Sachs hävdade att beslutet kan tvinga Telstra att medföra extra kostnader från strängare åtgärder för öppenhet, medan Bell Potter Securities analytiker Daniel Blair berättade industri journal CommsDay att Telstra kan be aktieägarna att rösta om en del föremål för ACCC godkännande. Den australiska tog domen som ett tecken på att NBN kan försenas, medan ACCC huvud Rod Sims var mindre pessimistisk: “Det finns inget behov av detta för att bromsa NBN, det beror på hur snabbt vi kan nå en överenskommelse med Telstra,” han berättade Australian Financial Review. “Bollen är i deras domstol.

Detta är inte en ny situation: trots alla slags plädera, cajoling, bedrägeri, tryck och även hårdhänta taktik från industrin och regeringen har bollen i princip alltid varit i Telstras domstol. Dess aktieägare kan teoretiskt sätta kibosh på hela NBN genom att förkasta NBN Co-Telstra affär nästa månad, även om detta verkar medelvärdet kniviga, kontraproduktiva och helt meningslöst för alla inblandade. ACCC godkännande av dess separations planer hänger på hur angelägna är att omstrukturera sitt dokument – men förväntar sig att röra sig snabbt på detta område skulle vara som att be vår Monty Python huvudpersonen att inte ens vända en perve medan han kör mot klippan.

Lägga till en annan rynka, har en översyn slutsatsen att NBN affären är den bästa vägen framåt för Telstra, och kommer att lämna det $ 4,7 miljarder bättre än något annat alternativ där det skulle konkurrera med NBN. Detta bör teoretiskt ge lite uppmuntran för Telstra att sluta lämna upp saker i luften – men tröghet är en kraftfull sak och Telstra har gott om det. Jag skulle bli förvånad om Telstras advokater tog även mer än en snabb titt på SSU dokument mellan nu och omröstningen aktieägare på NBN Co avtalet, om det avvisas, kan hela projektet kollapsar i en hög, och när det gäller separation kommer att bli det sista på någons tankar.

Det skulle vara en outsäglig ironi – och en tumme i ögat på både arbete och liberala regeringar – om ACCC, som infördes samtidigt till avregleringen av Australiens telekommunikationssektorn, slutade den kraft som rullas tillbaka det enda avtal som kunde vända sektorn i vad det var tänkt att bli tillbaka i 1997.

Internationella erfarenheter visar att det inte alltid behöver vara så här: BT verkar göra fint i kölvattnet av dess separation, och över Tasman, har Telecom NZ har glatt närma sig sin egen separation: denna vecka, företaget meddelade att det skulle senast den 30 november, utföra en stor delning som sadel drift infrastruktur Chorus med runt NZ $ 1,7 miljarder skuld och intäkter på runt NZ $ 1 miljard dollar. VD Paul Reynolds lämnar när övergången är klar – men det kommer med alla tecken, vara fullständig.

I Australien, saker är mycket mindre säkert. Det skulle vara en outsäglig ironi – och en tumme i ögat på både arbete och liberala regeringar – om ACCC, som infördes samtidigt till avregleringen av Australiens telekommunikationssektorn, slutade den kraft som rullas tillbaka det enda avtal som kunde vända sektorn i vad det var tänkt att bli tillbaka i 1997.

Regeringen, med andra ord, kan bli sin egen värsta fiende – och Telstra lättad över att många av de restriktioner som den hade kommit överens om för att få regeringen av ryggen. Samtidigt är bolaget fortsätter med sin egen strukturella nygamla och flytta på ett eller annat sätt, till nästa fas av sin verksamhet. Det stora testet för ACCC blir att se om det kan lyckas leverera en konkurrens resultat som inte ge Telstra och hindra ett NBN-driven förändring i processen.

Hur ser du detta slut? Kommer Telstra göra en verklig ansträngning för att förbättra sin SSU? Eller kommer det bara hålla dra kedjan och senarelägga NBN i hopp kommer det bara faller över och försvinner?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata