Labor MP smäller nya NBN utbyggnadsplanerna

National Broadband Network Company (NBN Co) har kommit under kritik från Labor MP Ed Husic, som säger att de nya roll-out sidor fokuserar alltför mycket på nya bostadsområden och expandera befintliga utrullning platser.

NBN Co vd Mike Quigley indikerade igår att NBN Co hade valt de kommande 28 platser på grundval av tillgången till utbytes utrymme, expanderande ursprungliga utgåvan platser och grönområden. Den federala medlem för Chifley idag siktade på företaget belastas med att rulla ut regeringens $ 35,9 miljarder projekt, som anger att det inte lever upp till projektets mål.

NBN Co gör en stor sak av att rulla ut bredband i nya egendomar där folk inte ens har flyttat in, medan väg människor sliter sitt hår för att få ADSL eller anständig trådlös tillgång “, sade han.

Jag missunnar inte nya områden att få tillgång – Jag är glad för dem. Men hur förklarar du NBN Co: s prioriteringar invånare i Woodcroft och Doonside, som kämpar för att få ordentlig tillgång till internet?

Det förefaller mig NBN Co är bara nå ut till enkla mål, kramar geografiska områden inom närheten av utbyten.

Labor backbencher, som representerar yttre västra Sydney förorter, såsom Doonside, Minchinbury och Mount Druitt, sade att förorter i hans egna väljare brottas med problem av utbyten är överfulla.

accessnätet är så överbelastade och så illa i delar av Woodcroft, invånare berättar att de ibland måste vänta på att någon ska flytta ut ur förorten innan en befintlig bosatta kan få tillgång till ADSL “, sade han.” På toppen av det, invånare har berättade gång på gång att trådlösa tjänster är långsam eller otillförlitliga.

“Företagen i Woodcroft shoppingcentret har berättade om hur deras arbete påverkas av bristande tillgång kvalitet internet – och de är förvånade över att tillgång till internet de tar för givet på annat håll i västra Sydney inte kan dupliceras i Woodcroft.”

Husic sade att han kommer att argumentera för Doonside och Woodcroft till kommunikationsminister Stephen Conroy, och planerar att ta upp frågan formellt med ministern.

Husic är en medlem av den gemensamma kommittén för National Broadband Network, planerad att ha två dagar av utfrågningar i början av nästa vecka. NBN Co är inställd på att framträda inför utskottet på måndag. Han är också den första federala Labor MP luft kritik av platserna valda igår, men finner en osannolik allierad i den viktorianska regeringen, som har klagat på bristen på viktorianska platser i den nya tillkännagivandet. Liberal MP Paul Fletcher har också panoreras gårdagens tillkännagivande, vilket tyder på att säkra liberala väljare försummades till förmån för marginella platser och de som innehas av Labor och oberoende parlamentsledamöter.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata