Polen förbereder 100 teraflop superdator i tid för sin nukleär vinter

Den Swierk Computing Center (CIS) nära Warszawa är i färd med att bygga den mest kraftfulla superdator Polen har sett hittills.

Om du vill ha en riktigt snabb dator, då Linux är ditt operativsystem och Intel kan vara din chiptillverkare.

Inom de närmaste två till tre veckor, bör datacentralen se sin hastighet stiga från en lite över 17 teraflops nu producerar cirka 100 teraflops. Och vid den tidpunkt då projektet avslutas i 2015, ska centrum har 500 teraflops av dator grymta till sitt förfogande.

Medan ingenting jämfört med några av de snabbaste superdatorer i världen – som för ett par år nu har mätt deras prestanda i petaflop (den nuvarande rekordhållaren är Kinas Tianhe-2 med 33,86 petaflop, mer än sextio gånger hastigheten på polska projektet siktar på) – det kommer att vara tillräckligt för att sätta CIS “bland de 100 superdatorer i världen, enligt organisationen.

CIS-projektet har pågått sedan 2009 och kostar runt PLN 100m (ca € 25m, $ 32m), 85 procent är täckt av EU-finansiering. För närvarande är CIS installera 360 Intel Xeon E5-2680v2, 23TB RAM (DDR3-1600) och en relativt ynka 72TB värde av SSD-lagring.

Vad kommer CIS att använda superdatorkraft för? Det är ingen tillfällighet organisationen bygger intill National Centre for Nuclear Research. Det huvudsakliga målet med CIS-projektet är att stödja den polska energisektorn, särskilt i sin push för kärnkraft.

Denna vecka, efter många förseningar, har den polska regeringen greenlit byggandet av landets första kärnkraftverk i ett försök att diversifiera Polens kol beroende energisektorn (tidigare kärnkraftsprojekt på 1980-talet var på hyllan efter Tjernobylolyckan i vad som nu är angränsande Ukraina).

Tillsammans med hårdvara, hade CIS investerat i programvara. “För att optimera driften av reaktorn, måste man ta hänsyn till värmeavledning och kylvätska dynamik” Wojciech Wislicki, chef för OSS, berättade polska nyhetsbyrån PAP förra året.

För att göra det måste du ha rätt programvara. Vi har redan nödvändiga licenser och vi försöker alltid att verifiera resultaten med oberoende metoder från olika källor.

CIS också kommer att lägga sin superdator vid CERN: s förfogande.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

I Polen, några av de största tablett beslutsfattare är de som du har aldrig hört talas om, Fiber piggybacking: Hur Polen hittat ett sätt att få den snabbaste bredband till de mest avlägsna regionerna, Varför är Windows Phone outselling iPhone i Polen? (Tips: det är ekonomin, dum)

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Mer från Polen