? Reality check för SaaS företag böjd på hyper-tillväxt

Om jag skulle välja den tidpunkt då glansen lossnade Nya Zeelands software as a service tech boom, skulle det inte vara förra veckan med kollapsen av Mako Networks.

Serko grundare Bob Shaw, vänster, och Darrin Grafton på noteringsdagen.

Xero aktier handlas nu på drygt NZ $ 13.

Mako Networks, nu i konkurs, utvecklat en molnbaserat system för att säkerställa PCI DSS-efterlevnad – i huvudsak betalningssystemet säkerhet.

Mako var ett bolag många trodde gjorde anmärkningsvärda internationella inbrytningar. Stora kontrakt med mejerijätten Fonterra och bränslekedjan Z Energy lokalt kompletterades med en storaffär med Texaco / Chevron i USA

Till skillnad från Xero och Serko dock Mako var inte visas så att dess finansiella rapporter var inte offentliga.

Mottagarna kallades i torsdags av Nya Zeeland telco Spark, som enligt uppgift var skyldig NZ $ 26.000.000 i tillgångs finansiering. Framtiden för Mako teknik är ännu inte klart.

Förra veckan var en svår en i Nya Zeeland SaaS marknaden, det framkom också att cloud försäljnings systemutvecklare Vend styckning lokal personal.

Företaget säger skalning sitt team att hänga med och ligga steget före tillväxt var en utmaning och ‘ “uppriktigt vi växte våra kostnader för snabbt”. Omstruktureringen är också reflekterande det faktum att 85 procent av Vend kunder är nu utanför Nya Zeeland.

Privatägda Vend, som nyligen anslutit en elit Apple program för att stimulera införandet av iPad i verksamheten, också upp ytterligare NZ $ 12 miljoner med dess totala kapitalanskaffningar to-date till NZ $ 47.000.000.

Andra lokala noterade SaaS stjärnor brottas med vad de uppfattar som låga värderingar härrör från smala handelsvolymer på NZX.

VMob, som kombinerar data från olika källor i en SaaS analys och marknadsföring plattform för att göra det möjligt för personlig mobil detaljhandeln innehåll och erbjudanden, har vunnit hög profil internationella affärer med återförsäljare såsom McDonalds, Ikea, 7-Eleven i Australien och bryggeriet Anheuser-Busch.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på beslut koppar prissättning, Spark NZ rapporterar NZ $ 370 miljoner nettoresultat,? MYOB växer ERP erbjudande med NZ $ 28.5m Greentree förvärv, NZ Commerce kommissionen undersöker föres Vodafone- sky fusionen

Företaget framträdande på Microsoft Worldwide Partner Conference i Florida i juli. VMob, en stor användare av Azure, integrerar sin teknik i Azure mobila engagemang plattform och också visas upp i Microsofts Retail Excellence Centre i Redmond.

Förra veckan, dock VMob ledningen uttryckte frustration över sin marknadsvärderingen och tillkännagav planer på att förskjuta sitt huvudkontor till San Francisco i svar. Utveckling och back-office-system kommer att finnas kvar i Nya Zeeland.

VMob värdering problem kan vara åtminstone delvis av egen tillverkning, men in den NZAX alternativa marknaden via bakdörren i 2012, artighet av noterade skal Velo Capital och det har upprepade gånger återföras till aktieägarna för ytterligare finansiering sedan.

Företaget har också varit tvungna att skjuta upp en signal dubbel notering på ASX förrän den har migrerat från NZAX till moderkortet. Vid årsmötet denna månad VMob meddelade också en ytterligare NZ $ 5.000.000 kapitalanskaffning.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

Lägga till en ASX notering i 2012 hjälpte till Xero till svindlande höjder aktien uppnås i början av 2014. Det är en strategi som eftersträvas av andra Nya Zeeland Techs, såsom brottsanalys programutvecklare Wynyard Group, för att frigöra vad de tycker är deras verkliga värde .

Men dessa värderingar är också en produkt av förändrad investerare känslor. Företag inom SaaS sektorn är nästan alltid, och nödvändighet, driva hyper tillväxt snarare än kortsiktiga lönsamhet.

Det kan vara en grov åktur.

Kanske en lärdom av misslyckandet i Mako Network är att även om resan är lång, som en undre gräns SaaS nystartade företag behöver både en tydlig väg till lönsamhet och tillräckliga medel, företrädesvis upp i ett ordnat sätt, att se att resa genom .

Upplysningar: Rob O’Neill äger små paket av aktie i Serko och VMob.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin