Thailands IT-landskapet plocka upp

Idag ser ett par händelser som, i kombination med den senaste utvecklingen, får mig att tänka att det går framåt för Thailands teknikbranschen.

Först av allt, är Research In Motion (RIM) samla sitt team i Sydostasien här i Bangkok för att lansera sin nya serie av BlackBerry 7 enheter för Thailand.

Man kan säga vad man vill om RIM och dess kamp mot Android, iPhone och andra över hela världen, men just nu är det har en mycket stark närvaro i Thailand och många andra omgivande marknader som Indonesien.

Jag har skrivit om mina tankar om hur RIM har varit framgångsrik i Thailand innan (och många av de faktorer tillämpas i hela regionen), medan lika jag har varit mindre entusiasmerande om sina övriga produkter– som The Playbook. Om saker och ting är definitivt förändras i utvecklingsländerna, med en massa budgetsmartphones som erbjuder nya anslutningsmöjligheter och möjligheter att många kommer RIM inte ge sitt marknadsdominans för ingenting.

Med så många av Thailands 65 miljoner plus befolkningen ännu att köpa en smartphone, det finns fortfarande en hel del ny kund för att bekämpa över och det ska bli intressant att se hur RIM: s BlackBerry 7 enheter kommer att bygga på, och skydda dess framsteg i utvecklingen marknader som Thailand.

För det andra, efter att ha utsett en landschef nyligen och inledde en stor offline reklamkampanj (som Thailand var den första marknaden någonstans att kick off), kommer Google officiellt lansera i Thailand i dag.

Jag har tillbringat mycket tid att prata med laget, inte bara i Thailand utan i hela Sydostasien och Asien-Stillahavsområdet, och det är uppmuntrande att se tonvikten företaget ställer på Thailand.

Långt ifrån att vara en teknik sölig eller bakvatten, liksom många kan se landet, Google känner möjligheterna inom ett land är mobil, Internet och trådlösa tjänster – och dessa har blomstrat trots anslutnings och tillförlitlighetsproblem, personifierad i punkt av svåra förseningar över 3G , även om tjänster äntligen lanserat förra veckan.

Förmodligen Googles intresse är dess egen verksamhet – som alla företagets bör och skulle vara – men det faktum att stora aktörer lägger verklig betoning på Thailand visar hur långt landet och Sydostasien regionen som helhet, har kommit.

Do not get me fel, det finns ett stort antal frågor i Thailand – inklusive oro yttrandefrihet, brist på nystartade företag och investeringar, och mer – men landet har kommit långt och visar potential att gå mycket längre.

Vad tror du? Har jag rätt att vara optimistisk, eller jag fick bara ur sängen på gott humör i morse?

BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln

Säkerhet, BlackBerry DTEK50 misslyckas att höja säkerhetsbygeln, säkerhet, Quadrooter “brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner, rörlighet, BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter, säkerhet, BlackBerry” förbättrad “krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende

“Quadrooter” brister påverkar över 900 miljoner Android-telefoner

BlackBerry gör sin Hub programvara tillgänglig på Android-enheter

BlackBerry “förbättrad” krypto ger samma säkerhet, mindre förtroende