Tillbaka till framtiden: Tasmaniens elstolpe plan för att rädda FTTP NBN

Hoppa på osäkerheten om framtiden för den tasmanska National Broadband Network (NBN) utbyggnad har Tasmanian Labor Premier Lara Giddings frågade kommunikationsminister Malcolm Turnbull och premiärminister Tony Abbott att överväga att använda Aurora Energys elstolpar.

Som, Australiens regering och Visionstream argumentera, om huruvida att slutföra fiber-to-the-lokaler National Broadband Network (NBN) utbyggnaden går i Tasmanien på det aktuella priset, har Giddings försökt att återuppliva en gammal plan att använda Aurora Energy infrastruktur, lagts fram av staten i de tidiga stadierna av NBN utbyggnaden, 2009.

Aurora Energy ursprungligen kommer att komma på som ett joint venture partner i ett separat Tasmanian NBN företag, men, denna plan övergavs, när den federala regeringen beslutat att gå vidare med sina planer på att använda Telstras grop och kanal infrastruktur istället.

Efter regeringsskiftet, och en potentiell övergång till fiber till noden verkar planen att vara tillbaka på bordet. Giddings bekräftade till webbplatsen på onsdag en rapport som publicerades i The Australian om att hon hade träffat Turnbull och Abbott om att använda Auroras elstolpar att leverera NBN aerially snarare än i marken för att minska kostnaderna.

“Jag har bett Aurora att förbereda en kort om hur du använder sin befintliga elstolpe nätverk för att leverera optisk fiber, som vi kommer att ge till den australiska regeringen. Denna teknik har potential att säkerställa att NBN kan fortsätta att rullas ut på ett billigare och mer effektivt sätt “, Giddings sade i ett uttalande på webbplatsen.

Jag har tagit upp denna idé i mina möten med både premiärministern Tony Abbott och kommunikationsminister Malcolm Turnbull, och de har varit öppen för att ta emot ett förslag.

Detta har potential att vara en win-win för oss alla, vilket gör att koalitionen att uppfylla sitt före valet löfte, vilket minskar implementeringskostnader för NBN Co och dess underleverantörer och se till att Tasmanien fortsätter att inse fördelarna med att ha supersnabbt bredband levereras till dörren.

webbplatsen förstår att den tasmanska regeringen ännu inte har meddelat Turnbull hur mycket billigare kostnaden för utbyggnaden skulle kunna vara enligt förslaget.

Enligt den nuvarande NBN konstruktion som införts av den förra regeringen, är cirka 25 procent av hela NBN fibernätverk som ska levereras till befintliga lokaler genom användning av elstolpar. Senast, NBN Co åberopas befogenheter i telelagen, att få tillgång till Ausgrid s elstolpar i New South Wales efter kommersiella förhandlingar om tillträde till polerna hade misslyckats.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata