Varför Albo inte vinner NBN valdebatt

En av mina tidigaste barndomsminnen är från 1977, då – sitter i den lokala teatern för att titta på denna spännande nya film som heter Star Wars – den intensiva skräp komprimator scen var ohövligt avbryts när filmen bokstavligen bröt, var skärmen tvättas i vitt, och husets lampor kom upp.

Publiken, trots att ingen gladare, fast runt – och tio minuter senare, filmen tog upp mer eller mindre där det hade slutat. Och, naturligtvis, det var värt det.

Folk kommer att stå ut med en hel del när de är engagerade och intresserade – men jag misstänker att den politiskt dermacated och tråkiga deja-vu natur NBN debatten börjar testa tålamod många väljare. Precis som i den teater av min ungdom, har takten i utbyggnaden upprepade gånger avbruten – av asbest dramer, entreprenör klagomål, Syntheo katastrof, knappt träffa mål, avgång Stephen Conroy och Mike Quigley, och den ständigt närvarande oppositionen bräkande , bara för att nämna några.

I kölvattnet av hans fast men-oinspirerande prestanda mot Malcolm Turnbull förra veckan, jag undrar om Anthony Albanese kommer att kunna upprätthålla väljarnas intresse som vi kränga mot September 7.

För att göra det, kommer han att behöva omarbeta sin NBN retorik att göra projektet låter intressant, engagerande och kant-of-the-sätet nitning nog för att övertyga väljarna att låta honom spela ut den till sin avsedda slut. Han kommer också att bli bättre på att motverka Turnbull argument att en koalition NBN kommer att göra allt från att spara oss pengar att lösa den globala uppvärmningen och ger oss friskare andedräkt.

Albanese s 100Mbps-1000Mbps förvirring i början av diskussionen var en slarvig misstag som gjorde mycket för att stärka sin närvaro, och hans fel att ropa Turnbull på, hans $ 20.000 påstående osanning, var en betydande missad möjlighet.

Mest överraskande var vice PM fullständigt misslyckande att få partipolitiken i vad som blev en mestadels intetsägande, overtechnical debatt om minutiae att ingen i den verkliga världen bryr sig om eller ens förstår. Istället fick han fångade upp i en hastighet-och-feeds kamp där både han och Turnbull kastade runt tekniska termer som “6 meg”, “CVC”, “en-gig”, och även “nod” som om de flesta tittare skulle egen förstå jargong.

Jag hatar att behöva påpeka detta, men den genomsnittliga spelaren har absolut ingen aning om vad de flesta av detta innebär. Turnbull och Albanese valdes att representera intressen sina väljare, men moderator Emma Alberici var ett bäst företräder människor när hon ingrep för att stoppa debatten från att bli alltför teknisk.

Den vinnande parten kommer att vara den som får väljarna att titta förbi teknik och fånga deras fantasi …. Om han vill vinna NBN debatten måste Albanese att sluta papegoja Labor slitna NBN meddelanden och styra diskussionen i den politiska arenan där Turnbull med rätta skulle vara på defensiven.

Visst, är NBN debatten i sig tekniskt, men den vinnande parten kommer att vara den som får väljarna att titta förbi teknik och fånga deras fantasi. Annars väljare kommer att ställa ut – och de som kunde ha vänt ryggen på koalitionens tidigare planer får nu inte tillräckligt i det längre att påverka sin röst.

Om han vill vinna NBN debatten måste Albanese att sluta papegoja Labor slitna NBN meddelanden och styra diskussionen i den politiska arenan där Turnbull med rätta skulle vara på defensiven.

Albanese bör till exempel genom att trycka på Turnbull om skallig hyckleri av koalitionen fortsätter att, vägra ha, dess NBN planen kostnadsberäkning trots att göra så för nästan alla sina övriga politik. En sådan kalkyl är nödvändigt för att stödja koalitionen fortsatta påståenden om överlägsen finansiella referenser – men det istället stöder Tony Abbott har hävdat (AFR prenumeration krävs) att fokus på valet runup bör ligga på politik snarare än kalkyler.

Med tanke på att de flesta av koalitionens argument mot Labor NBN har varit av ekonomiska skäl, bör den sortens krav ihåliga med någon som har ett intresse i NBN. Med tanke på att vi hade samma diskussion om en kostnadsberäkning-fobiska Coalition, två år sedan, bör Albanese offentligt spekulera om varför koalitionen fortfarande inte har lyckats beteende nämnda kalkyler – och vad det betyder för den typ av departement Turnbull skulle köra om koalitionen väljs.

Turnbull upprepade svar – att ytterligare analys är inte nödvändigt eftersom koalitionens “noggrann analys” (konstruerat från början att misskreditera Labor med sin $ 94b Furphy) är mer än tillräckligt detaljerade – bör ihåliga med väljarna. Saknar bekräftelse av ett berättigat analys och kostnadsberäkning, är det en förolämpning mot väljarna till vilka Turnbull, som Abbott, i huvudsak räknar med att bli vald på en plattform av “lita på mig”.

Utan någon minimum av oberoende validering kan den australiska allmänheten sätta någon mer tyngd i koalitionens NBN politik än den kan sätta in Turnbulls hypotetisk-upon-hypotetisk $ 94 miljarder anspråk. Men allmänheten älskar en bra ljud bita, särskilt runt valtider – och kamp-härdad Turnbull vet detta alltför väl.

Sådana punkter skulle göra för utsökt Argy-Bargy bör Albanese ta på dem – även om hans “Coco Pops paket” kommentar verkade irritera Turnbull – men han fortsätter att dras på tekniska detaljer och samma gamla runt-twist argument som Turnbull har använts i flera år för att hålla oppositionen ställning levande.

Utan någon minimum av oberoende validering kan den australiska allmänheten sätta någon mer tyngd i koalitionens NBN politik än den kan sätta in Turnbulls hypotetisk-upon-hypotetisk $ 94 miljarder anspråk. Men allmänheten älskar en bra ljud bita, särskilt runt valtider – och kamp-härdad Turnbull vet detta alltför väl.

De flesta väljare föraktar förmodligen Telstra, även om de inte vet exakt varför. Albanese bör utnyttja detta för att tala om varför Telstra behövde ingå och kontrolleras – och varför Labor NBN erbjuder en bättre chans att göra det.

Han ska bygga och måla en berättelse om de verkliga orsakerna Labor har åtagit NBN som det gjorde – de som rör Telstras decennium av marknadsmissbruk efter det drog fördel av extrem misslyckande John Howard vinst sinnade koalitionsregering att Telstra göra någonting alls, om något.

Detta misslyckande inte bara hålls tillbaka verklig konkurrens i bredband och betal-TV som det företag som uteslöts konkurrenter från börser, brott mot konkurrensreglerna, avbryta konkurrenternas grossist order, och så vidare.

Albanese bör påpeka att koalitionen gick till valet 2010 argumenterar mot separation av Telstra, och endast mjuknade när det stod klart väljarna skulle bäck sina marknadsmissbruk inte längre.

Han bör göra politisk ammunition ur Turnbull kommentarer att han skulle ha, hade Telstra bygga NBN och vederlägga Turnbull påståenden, i ett Fairfax värd Google Hangout denna vecka, att Telstra har “helt uteslutas från konstruktion” på NBN “i stort sett av politiska skäl “. Med tanke på att Telstra faktiskt har byggt en del av NBN och förblir involverad i nästan varje aspekt av sin design, jag tror att många skulle bestrida detta påstående.

Vad Turnbull sparkar tillbaka mot, kanske är det faktum att hans älskade Telstra – och jag säger “älskade” eftersom lönsamheten för koalitionens NBN planen är helt beroende Telstras generositet – har inte bara överlämnade nycklarna till NBN, men har varit , korrekt, behandlas som en av många aktörer på marknaden.

Detta är en bra sak: hela branschen vill Telstra, hålls på en kort koppel, och i några veckor kvar innan valet Anthony Albanese behöver förklara för Australien varför det är nödvändigt – och varför Turnbulls, kärleksaffär med Telstra, skulle vara farliga för orsaken till konkurrens.

De flesta väljare föraktar förmodligen Telstra, även om de inte vet exakt varför. Albanese bör utnyttja detta för att tala om varför Telstra behövde ingå och kontrolleras – och varför Labor NBN erbjuder en bättre chans att göra det.

Varför NBN kommer att fixa denna situation genom att bygga en kommunikationsinfrastruktur som Telstra inte kan kontrollera.

Hur NBN handlar inte om fiber eller 100Mbps mot 1 Gbps, utan om att se till varje australiska har tillgång till en konkurrenskraftig kommunikationsmarknad.

Hur hela anledningen Labor NBN är nödvändig, eftersom John Howard koalitionsregering fumlade privatiseringen av Telstra och ignorerade orsaken till telekom konkurrensen till förmån för att maximera intäkterna från privatiseringen.

Varför detta har hållit tillbaka bredbandsutbyggnaden i Australien och lämnade oss faller allt bakom den globala kurvan när det gäller att få tillgång till onlinetjänster.

Varför vår exploderande uppgifter konsumtionen redan anstränga sömmarna av vår befintliga bredbandsinfrastruktur.

Varför förlita sig på Telstras nät är en inneboende anti-konsumentpolitik.

Förra valet, Tony Smiths oduglighet och Tony Abbotts apati sätta koalitionen alla ut till havs när det kom till bredband. Den här gången – i Turnbull är kapabel hand och på armslängds avstånd från Abbott är koalitionens politik tillräckligt nära Labor att de flesta väljare förmodligen redan har ställt ut.

Om Anthony Albanese kommer att ta ansvar för denna debatt och hindra besökare från att gå ut ur teatern, han kommer att behöva måla det i termer som väljarna kan relatera till – och göra det snabbt. Annars finns det risk att följa i fotspåren av Obi-Wan Kenobi, helt enkelt stänga av hans ljus sabel och väntar på nådastöten.

Vad tror du? Är Albanese och Turnbull hålla uppmärksamheten hos väljarna? Eller NBN glider mot att bli en intetsägande icke-fråga i denna valrörelse?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata