Vic prop kastruller NBN treårig utrullning

Victoria koalitionsregering har tagit den federala regeringen till svars över nyutgivna treårsutbyggnadsplan för National Broadband Network (NBN), med ICT minister Gordon Rich-Phillips hävdar att Victoria kommer att få ett oproportionerligt litet antal anslutna lokaler jämfört med andra stater.

Premiärminister Julia Gillard, Federal Communications minister Stephen Conroy och NBN Co vd Mike Quigley går meddelade där fibernätet med hög hastighet skulle rulla ut under de närmaste tre åren. Trion sade att år 2015, kunde New South Wales förvänta sig att se 1,01 miljoner lokaler som är anslutna, följt av Victoria vid en förväntad 691.600, Queensland med 678.600, Western Australia med 429.200, South Australia med 327.300, ACT med 135.300, Northern Territory med 65.200 och Tasmanien med 209.100 – projekterade 3,5 miljoner lokaler totalt.

Rich-Phillips har kritiserat den federala regeringen och NBN Co för att prioritera New South Wales över Victoria, säger i ett uttalande sent i går att Victoria värd för en fjärdedel av landets befolkning, men fick mindre än 20 procent av den föreslagna treåriga utrullning planen. Rich-Phillips gick så långt som att anklaga den federala regeringen av Labor favorisering.

“Även om det har skett en svag ökning till Victoria, fortfarande klart gynnar utrullningen Labor innehas stater i södra Australien, Tasmanien och ACT”, sade han i ett uttalande.

“Även om South Australia har bara 7,3 procent av landets befolkning, är det emot 9,2 procent av finansieringen. Tasmanien, vilket motsvarar bara 2,3 procent av befolkningen emot 5,9 procent av finansieringsprogrammet. Den Gillard regeringen helt klart kanalisera pengar i dessa stater för att stötta upp kämpande Labor förvaltningar “ministern tillade.

Quigley och Conroy gjorde en särskild anmärkning vid gårdagens presskonferens för att ta itu med potentiella Favorisering anklagelser, med Conroy vid ett tillfälle skämt att “[Coalition MP] Paul Fletcher kan sätta sitt pressmeddelande bort”. Den treåriga utrullning planen kommer att se 67 av 72 Labor säten, 61 av 71 koalitions platser och sex av sju oberoende platser som är anslutna till fibernätet.

Quigley tillade att utrullningen plan hade fastställts baserat på ett antal faktorer, bland annat prioritering av “tillväxtkorridorer” som skulle se Greenfields platser avslutade snabbt, lastbalansering i lokala samhällen och säkerställer att Australiens större universitet ingick.

Dessa försäkringar inte stoppa Rich-Phillips “klagomål, men eftersom den viktorianska IKT minister anklagade regeringen för att bryta ett löfte att leverera NBN till” Victoria befolkning andel “.

“Med bara 19,5 procent av lokalerna i den totala planen tilldelas Victoria, är vår andel av NBN byggverksamheten fortfarande för lågt eftersom vi representerar en fjärdedel av landets befolkning. Jag är besviken NBN Co treåriga utrullning planen misslyckas att leverera detta åtagande “, sade han och tillade att på ett adekvat sätt serva Victoria skulle NBN Co treåriga utrullning måste nå ytterligare 191.000 lokaler, vilket ökar det totala antalet upp till 882,600 anslutna lokaler 2015.

Rich-Phillips sade att han kommer kampanjen för att se Victoria fick sin beskärda del.

“Stora regionala centra som Mildura, Warrnambool, Wangaratta och Bairnsdale har förbisetts som har många mindre orter med otillräckliga tjänster. Koalitionsregeringen kommer att fortsätta att verka för en bättre och rättvisare andel av NBN infrastruktur för Victoria”, sade han.

Eftersom det valdes i en jordskredsseger, har den viktorianska koalitionsregering alltid försökt att pressa så mycket som det kan av den federala kommunikationsförvaltningen. Vid ett tillfälle berättade Premier Ted Baillieu webbplatsen Australien som Victoria inte skulle stödja NBN tills den federala regeringen arbetat med landets telekombolag för att förbättra den regionala mobiltelefon täckning för alla Victorians. Rich-Phillips åter hävdade partiets ställning i februari 2011, säger att ansvaret för att tillhandahålla stark mobiltäckning föll på axlarna av den federala regeringen.

“The Commonwealth regeringen har huvudansvaret för att säkerställa att det finns tillräcklig mobiltäckning i hela Australien. Mobiltelefon täckning i nödsituationer är av särskilt intresse till regeringen,” Rich-Phillips sade på den tiden, men uttryckte oro över det stora kostnaden för NBN.

“Vi är oroliga för att bredbandsanvändare och skattebetalarna får betala för mycket för commonwealth’sens National Broadband Network. Vi vill se till att NBN inte undergräver konkurrensen på bredbandsmarknaden, särskilt runt möjliggöra ny teknik och nya teleoperatörer konkurrerar på meriter”, säger han berättade webbplatsen Australien.

Sedan dess har NBN Co gjort stora investeringar i delstaten Victoria, inklusive att bygga sitt nationella Operations Centre i staten och tilldela mer än $ 1 miljard dollar i kontrakt till lokala företag.

Josh Taylor bidrog också till denna rapport.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze