Vocus: Nextgen förvärvet kommer att sätta oss “i en klass med Optus”

Vocus Communications har sagt sitt förvärv av NextGen Networks för AU $ 700.000.000 kommer att placera den i andra eller tredje plats i både fiberinfrastruktur och tillgång till nästan dubbelt så points of presence (POI).

I vad som kallas VD Geoff Horth den “sista pusselbiten”, genom att ägandet av Nextgen omfattande långdistans fibernät, kommer Vocus uppnå närvaro i regionala områden samt få 112 POI.

“Vi tror att det skulle vara högst osannolikt att någon någonsin skulle bygga en AU $ 1,2 miljarder mellan kapital nätverk runt Australien igen, så vi slags klass detta som en bit av en ovärderlig tillgång i det avseendet,” verkställande direktör James Spenceley sade under en ring med media på onsdag morgon.

Och med tanke på dess omfattning och nå, vi uttryckte det i en klass för Optus i form av en jämförelse inom räckhåll infrastruktur och bredd, och det är verkligen placerar oss typ av i det – ge eller ta – runt den andra räckvidd infrastrukturen i landet nu, i kombination med Vocus verksamhet.

Vi kunde vara nummer två i form av människor ansluter till IP, kanske nummer tre.

Enligt Horth, Vocus hade tillgång till mellan 50 och 60 IP tidigare, men under förvärvet kommer det komma till 112. Detta gör det möjligt för företaget att betala sina bostäder och grossistkunder med “betydligt mer bandbredd”, sade vd.

Vocus konkurrerar med Telstra, TPG, och Optus i det fasta utrymmet.

Spencely sade Vocus såg på att köpa NextGen Networks 2013, men kunde inte samla in pengar för att göra det på den tiden.

Detta är något som vi har tittat på, på Vocus, under ett antal år. Det är verkligen något som vi har haft i baksidan av huvudet sedan noteringen verksamheten, om du går tillbaka och tittar på Vocus historia, gjorde vi ett mindre förvärv för att komma in i svart fiber på östkusten byggde vi ut det några hundra faldigt, och vi fick en mycket bra bas infrastruktur på östkusten.

“Men vår vision var alltid att röra sig bort från att vara en nisch teleoperatör, och i en verklig kraft i den australiska telemarknaden, så vi satte igång en resa notering verksamheten, och växande verksamhet med målet att expandera geografiskt,” Spenceley sa.

Vi gjorde det via Amcom och FX Networks förvärv för västkust Australien och Nya Zeeland, flyttade vi in ​​datacenter mycket tidigt i pjäsen som gav oss en stor förmåga att korsförsäljning tjänster, och med sammanslagningen av M2, fick vi kundbas och företags [bas] kopplat ovanpå det infrastruktur som vi tidigare hade byggt.

Så det var verkligen den sista biten, det var drömmen tillbaka i 2010, när vi listat de företag, och det gör verkligen ta alla dessa bitar tillsammans så vi nu kan ansluta vår mycket omfattande fiberoptiska kabelnät i Perth till vår omfattande fiberoptisk kabel på östkusten, och vi kan göra det nu och har närvaro i inte bara i huvudstäderna, men i regionala och landsbygdsområden runt om i landet.

När det gäller nordvästra kabelsystem (NWCS), som Vocus också kommer att förvärva för AU $ 134.000.000 under affären med Nextgen, Spencely sade företaget är längre fram i utvecklingen av undervattenskabelprojekt än någon konkurrenter med liknande vägar.

“Jag tror att om man tittar på där alla tre projekt, jag tror att projektet verkar vara mest utvecklade: Vi har en marin undersökning gjort, har vi tillåter vi har en partner i Indonesien, vi har bind tillåter vi har faktiskt byggde några av landningen i Singapore, fick vi den sista landning plats i Singapore som är kostnadseffektivt att utveckla – projektet är mycket långt på vägen “, den verkställande direktören sade.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

Den NWCS, en föreslagen 2,000km sjökabel mellan Darwin och Port Hedland för att tillhandahålla tjänster till gruv- och olje- och gasindustrin i västra Australien, beräknas påbörjas byggandet i slutet av detta år, med Horth tillägger att Vocus kommer att prata med kunder och partners över de kommande månaderna.

Affären kommer slutligen se Vocus betala AU $ 27.000.000 att förvärva 100 procent av Australien Singapore Cable (ASC) projekt, som ursprungligen var en AU $ 170.000.000 50-50 joint venture affär mellan Vocus och NextGen Networks att konstruera en 100Gbps 4,600km vattens kabeln som ansluter Perth till Singapore och Indonesien.

Totalt förvärvs ser Vocus utöka sin omfattande fiberavtryck i Australien: Nextgen äger en 17,000km fiber backhaul nätverk i Australien, inklusive drift och underhåll av mer än 6,000km av den federala regeringens regionala Backbone i hårt Program.

Vocus har redan är ansluten 1.300 byggnader till sitt 700 km av fiber i Australien, såväl som 4,200km av fiber i Nya Zeeland.

Med förbehåll för godkännande från den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC), förväntas förvärvet slutföras inom tre månader, som finansieras av en fullt garanterad eget kapital höjning väntas höja AU $ 652.000.000, med resten av inköpspris som skall finansieras genom befintliga syndikerade kreditfaciliteter.

Kommunikations Företaget sade att det räknar med att redovisa en omsättning på mellan AU $ 820.000.000 och AU $ 835.000.000 på resultat före räntor, skatt, avskrivningar och amorteringar (EBITDA) på AU $ 213.000.000 till AU $ 218.000.000 för 2015-16 räkenskapsåret tack vare tillväxt i sina företagskunder och konsument divisioner.

Tidigare i år, aktieägare M2 röstade också för ett samgående med Vocus, med de två företagen bildar den tredje största teleoperatör i Nya Zeeland och den fjärde största i Australien, värt mer än AU $ 3 miljarder.

Företagen prognos sammanlagda intäkter av AU $ 1,8 miljarder FY16, samt EBITDA på AU $ 370 miljoner med Vocus grund att betala AU $ 8.000.000 att genomföra förvärvet under andra halvan av FY16.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga