WA skal ut för superdator expertis

Den västra australiska regeringen har meddelat $ 15.800.000 i finansiering under fyra år för statens Pawsey Supercomputing Centre i Bentley, som drivs av iVEC.

Superdatorn är att vara nummer-knaprande ryggraden i Australien bud att vara värd för Square Kilometre Array (SKA) radioteleskop, ett globalt radioastronomi projekt. Men det ger också datorresurser till flera institutioner som utför arbete inom områden som nanoteknik, bioteknik och informatik.

Finansieringen Kännagivandet gjordes vid den officiella lanseringen av den första etappen av den superdator projektet, iVEC @ Murdoch superdator – ett 87,20 teraflop systemet med HP ProLiant Bladservrar med 1600 Intel Xeon 5600-processorer, sammanlagt 9600 kärnor och 500 terabyte högpresterande lagring, ansluten via 4x Infiniband.

Centret hade fått $ 80 miljoner finansiering från den federala regeringen i 2009.

Enligt statliga vetenskap och innovation minister John Day, kommer ytterligare pengar användas för att hjälpa “locka superdator expertis till staten”.

“Jag är glad att kunna meddela att den västerländska australiska regeringen har avsatt ytterligare $ 15.800.000 under fyra år för att finansiera högkvalificerad arbetskraft krävs för att driva infrastrukturen på iVEC s Pawsey Centre”, sade han i ett uttalande.

iVEC @ Murdoch, den första av tre superdatorer utgör Pawsey Centre Project som förvaltas av iVEC, kommer att ge en omedelbar skjuts åt den australiska Square Kilometre Array Pathfinder projekt och ytterligare stärka Australien bud att vara värd för SKA.

När det är klart, är de kombinerade resurserna förväntas bilda en av de 20 bästa superdatoranläggningar i världen. iVEC @ Murdoch redan nått nummer 87 förra året.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze