Windows 10, Android, iOS och miljarder användare fråga

En miljard användare på iOS är inte långt borta.

webbplatsens måndag morgon Öppnare

Med AWS på däck, moln rival öga marginalförbättringar, plattform spelar, varför Trump och Brexit är en anklagelse mot den tekniska branschen och dess världsbild, Internet som slagfält: Var ska vi gå härifrån, Apple vinna Enterprise Security ras, Samsung? gör driva; Tech efter Brexit: Var ska vi gå härifrån, Apple Bil: Två stora faktorer öppnar dörren för en disruptor, Hey Siri! På Apple WWDC 2016, behöver Tim Cook att göra stora uppgifter, AI pivot, död eller pånyttfödelse: Hur ser framtiden för PC egentligen ut, 7 kinesiska företag som kommer att forma framtiden för den tekniska branschen: Min vecka i Peking; mars av kinesiska smartphones tar fart

Apple avslöjade förra veckan att det nu har sålt en miljard iPhones. Nu, som betyder absolut inte finns en miljard iPhones och iPads i bruk – men ge det ett par år, och vi är benägna att slå en miljard iOS-enheter som används.

När en paria i företaget, har Apple tyst dykt upp som en älskling av chefer och yrkesverksamma på grund av användarvänlighet av iPhone och iPad. Vi tittar på hur inflödet av Apple-enheter förändrar tech landskapet i näringslivet.

Microsoft också jagar samma siffra, även om företaget medgav nyligen att det skulle behöva mer tid för att träffa sin självpåtagna målet på en miljard Windows 10 enheter som används.

Android, naturligtvis, har redan passerat miljarder målet i slutet av 2013 och är för närvarande någonstans runt 1,5 eller 1,6 miljarder.

Benedict Evans har några intressanta analys av dessa trender och vad de betyder för smartphone marknaden.

Det som slår mig är att det finns alla möjligheter att under tre år – kanske ännu tidigare – kommer vi att ha tre mycket olika operativsystem med över en miljard användare för första gången.

Apples iOS kommer att dominera high-end mobila utrymme, medan Microsoft främst kommer att vara i kontroll av PC-världen, och Android kommer att ta resten av smartphone och tabletten marknaden.

En miljard är helt enkelt en trevlig, rund antal, och det är på något sätt tillfredställande att iOS och Windows 10 kommer sannolikt att nå samma mål vid ungefär samma tid.

Men vad betyder allt detta?

För det första säger det oss varför det är så viktigt för Microsoft att slå en miljard Windows 10 användare. Det är den typ av skala måste du vara en riktig spelare här.

Men det berättar också en historia om att flytta karaktär av tekniken världen. Mobile är redan den dominerande persondatorer läge, och det kommer inte att förändras. Och drivkraften är med mobil, inte med datorn, vilket kommer att påverka hur programvaran är skriven och används. Det börjar bli allt tydligare i näringslivet, med artister som IBM och SAP arbetar nu på företagets mobila applikationer.

Det föreslår också att hindren för inträde är extremt höga. Det kommer inte att finnas några nya OS-spelare samt en snar framtid, iOS, Windows och Android täcker baserna ganska bra, lämnar litet utrymme för en annan nisch.

Dessa kommer inte vara de enda enheter som vi använder, naturligtvis. Det blir många andra enheter, som smarta TV-apparater och miljarder sakernas Internet sensorer men vi kommer inte att interagera med dem själva på en regelbunden basis.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Detta väcker en annan fråga: var kommer “nästa stora grej” bryta igenom? Kanske operativsystemet kommer att förlora sin relevans, och nästa stora grej blir ansökan, inte operativsystemet-baserad: Facebook gör bara bra med sina 1,7 miljarder månatliga användare.

Eller kommer wearables ersätta smartphone, precis som smartphone ersätter datorn? Och kommer att utmana Apple, Google och Microsoft, eller helt enkelt öka sin makt? Och hur lång tid kommer det att ta? Dominans PC varade i årtionden. Kommer det att finnas ytterligare decennier innan nästa stora grej rubbar maktbalansen?

Måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 06:00 ET på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

Tidigare på måndag morgon Öppnare

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner