Windows Phone-appar: Ett val mellan (Metro) stil och substans?

Under de senaste dagarna, två nya Windows Phone 8 appar har några undrar vad det innebär att vara en “Metro” -stil ansökan dessa dagar.

Är det ett fall av (Metro) stil vs. ämne?

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

När Microsoft tillkännagav, beta av Microsoft utvecklade Facebook app för Windows Phone 8, många undrade varför det inte dra nytta av de vanliga Metro-stil konventioner, särskilt runt navigering.

Samma sak händer i dag den 2 maj, med utbyggnaden av Untappd öl-entusiasten app för Windows Phone 8. Windows Phone 8 Untappd app ser nästan identiska med iOS och Android-versioner. Vissa Windows Phone och Windows-utvecklare är inte glad över detta och har tagit de Untappd utvecklare att uppgiften på Twitter.

Fullständiga upplysningar: Jag hade chansen att betatesta Untappd Windows Phone 8 app för den senaste månaden-plus.I som Untappd app. Det låter användarna hålla koll (pun intended) på öl som de dricker, kommentera och toast andra vänners öl incheckningar och även ladda upp öl-entusiasten bilder. (Hur många olika bilder av en pint öl kan du ladda? Endless, om mitt flöde är någon indikation.) Untappd hävdar en halv miljon registrerade användare och 28 miljoner öl incheckningar hittills.

Bryr jag mig att det inte använder Metro konventioner för navigering? Jag gör inte. Vad betyder mer för mig är Metro utseende och känsla av den totala Windows Phone OS-plattformen än en viss app ansluter sig till någon form av Metro-stil riktlinjer – en liknande känsla vad Windows Super Paul Thurrott beskrivs med Facebook app för Windows Phone 8.

Jag talade med Untappd grundare och teknikchef Greg Avola idag om hur två personer butik som är Untappd utvecklat Windows Phone app.

Avola sade han använde PhoneGap att ta befintliga Untappd kod och hamn den till Windows Phone. Han gick denna väg eftersom Untappd började som en webbplats. De Untappd killar sedan rullas ut lokala program samtidigt för iOS och Android-telefoner.

“Vi använder PhoneGap för alla våra program. Det låter oss vara flexibla i att skriva vår egen kod. Du bygger det som det är en mobil webbplats och sedan skräddarsy den”, förklarade Avola.

Medan Untappd fick en hel del förfrågningar om en Windows Phone-version, Avola sa att de bestämde sig för att vänta tills webbläsaren Internet Explorer var mer standard vidhäftande innan man går vidare.

En Windows Phone version av vår app har alltid varit stor efterfrågan, men HTML5 stöd var helt enkelt inte där på Windows Phone 7, “sade Avola.” Vår app byggdes främst för WebKit, så vi var tvungna att omforma vår kod för att göra det fungerar med IE “, tillade han.

Den ursprungliga hamnen till IE tog bara fyra timmar efter att släppa den i PhoneGap, sade han. Men sedan ett antal tweaks och fixar behövdes för att få det att fungera korrekt på Windows Phone runt anpassade teckensnitt, layout och beröringshändelser. Några sista minuten buggar (som har hittats av Microsoft) och stränga regler kring fördelningen av alkoholrelaterade appar försenade den planerade Untappd app på Windows Phone 8 med ungefär en månad, sade Avola. Men allt som allt, utvecklar för Windows Phone gick smidigare än många hade lett Untappd att tro, sade han.

När vi bygger Untappd för Windows Phone, “vi försökt att anpassa sig tillräckligt med UI standarder men att ändå skapa en gemensam upplevelse för alla plattformar”, säger Avola.

Med andra ord, som Untappd övriga anställd, grundare och Designer Tim Mather twittrade, Untappd utformad för appen inte enheten.

Denna gemensamma erfarenhet gynnar Untappd vid uppdatering och uppfriskande sin app med nya funktioner. Ett vanligt utseende och känsla gör det lättare att driva uppdateringar samtidigt i alla telefoner, sade han. Som sagt, han har noterat att matnings konstruktion som debuterade i Windows Phone-versionen av appen dök upp på Windows Phone, det kommer snart till iOS och Android.

Summan av kardemumman är förläggare och varumärken tycks äger rätt att leverera UI erfarenhet av deras val för Windows Phone-appar så länge de uppfyller de grundläggande butik certifieringskrav. På Windows Phone innebär detta program måste följa vissa regler kring saker som Windows formspråket, levande kakel, tapeter och sådant. Men det verkar inte betyda Windows Phone versioner av program kommer inte följa utvecklarnas egna konstruktionsregler och principer.

Tankar, Windows Phone utvecklare? Är det bättre att ha fler applikationer, oftare uppdateras om det betyder att de kanske inte är så annorlunda / Metrofied på Windows Phone? Spelar det verkligen någon roll om Windows Phone program ser ut och känns som Android och iOS som, så länge som den totala “Metroness” av Windows Phone själv återstår?

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick